Förberedelse

Att åka på träningsläger tror många betyder mycket träning, sol, bad och semester. En härlig tid där man mår bra och får slappa mellan passen och bara ha det bra. Att perioden på träningslägret är hela uppbyggnaden till säsongen som väntar. Det är inte riktigt vad jag ser i träningsläger.

Inom kanot är det klart att vi söker oss till varmare breddgrader när det är dags att åka på träningsläger men det är inte för att få ha det skönt och sola. Det är inte heller så att träningen blir mycket tuffare på ett träningsläger. Om vi bara tränade så hårt under träningsläger skulle vi inte nå dit vi vill. Att förvänta sig att träningslägret är det viktigaste för uppladdningen tycker jag är fel.

En elitidrottare söker sig till de platser och även personer som är bäst för ens utveckling. Platser som möjliggör bästa träning och personer, både tränare, lagkamrater och konkurrenter som får oss att blir bättre. Om det betydde att åka till ett träsk där det regnade hela tiden skulle vi antagligen göra det. I Florida finns alla dessa möjligheter. Träningskamrater och tränare som utgör världens bästa. Vatten och väder som gynnar träningen. Boende som gör att man kan återhämta sig. En stor del av världseliten åker på träningsläger till Florida. Där möts konkurrenter för att träna tillsammans för att sedan slåss om medaljerna på mästerskapen. Det är, vad jag vet, en ganska unik sport där ibland en hel VM final tränar tillsammans och peppar varandra. Det är en kamratskap som inte alltid finns inom alla sporter. Det är en härlig mentalitet som jag värdesätter högt.

Min syn på vårläger är främst att jag kan fokusera på min träning och utveckling. Jag vill kunna återhämta mig på bästa sätt mellan träningspassen och få tillfälle att paddla med de absolut bästa. Helt enkelt vad jag skrev nyss.. Det handlar inte om att få komma till värmen för att sola och slappa. Det gör jag helst med min fru Carolin. Jag har ett högt uppsatt mål där jag vill bli snabbast i världen. Det krävs mycket av en person för att lyckas komma dit. Inte bara ett träningsläger hjälper. Den viktigaste träningen är den som man utför varje dag, inte minst sagt hemma. Träningslägret möjliggör att man kan testa besättningar och mäta sig mot de bästa. Det ska ge en skjuts i träningen men är inte vad som avgör vad som händer på tävlingen, det är ALL träning som gör skillnad. Förberedelsen inför en säsong startar långt innan ett träningsläger.

Jag ser mer fram emot att få paddla varje dag än att komma till värmen och stranden. Att få träna med mina konkurrenter och lagkamrater. Värmen och miljön är så klart ett plus men skulle snabbt bytas mot regn, slask och oväder om det gynnade min träning.

En person jag kommer sakna mycket de sex veckor jag är borta en den person som stöttar mig varje dag i min träning, min fru Carolin. Hon är en otrolig person som får mig att åka till träningen när det tar emot. Hon får mig att träna hårdare och bättre varje dag. Medan jag åker på läger i Florida i sex veckor stannar hon hemma och jobbar och tar hand om vårt hem. Tar ut in semester för att åka på tävlingar i sommar för att heja på mig. Hon är helt enkelt mitt största stöd och hjälper mig varje dag!

Veckans träning har inte varit optimal. Redan i tisdags fick jag lite ont i halsen men testade ändå att träna. Det fortsatte dock på onsdagen och då vilade jag från träningen. Igår satt fortfarande det onda kvar i halsen men jag sprang på förmiddagen ändå för att träningen oftast får mig att bli frisk när jag har en liten förkylning. Igår var även den dagen då isen äntligen släppt från bryggan så på eftermiddagen gick jag ut och paddlade på vattnet. Det var väldigt skönt att äntligen få komma ut och paddla. Idag har jag dock hostat och har fortfarande lite ont i halsen så jag har vilat även idag. Jag är väldigt sällan sjuk och då menar jag väldigt sällan. Jag kan lätt räkna de dagar då jag varit så sjuk att jag hoppat över träningen på mina fingrar de senaste 10 åren. Jag har haft mycket tur med sjukdomar under hela min karriär. Så det har varit en tråkig vecka där jag fått vila istället för att träna. Men tur att det sker nu än när jag är på träningsläger. Imorgon (lördag) åker jag till Göteborg för att gå på dop och tänker ta ledigt från träningen även imorgon för att bli helt frisk för att sedan starta träningen lite lätt på söndag. Så träningsveckan har inte varit den bästa men så är det ibland.

Nu är det kvällspromenad med hundarna och sedan dags att sova, god natt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s