Distanser på världscup och VM

För ett tag sedan bestämde ICF (International Canoe Federation) vilka distanser som ska paddlas på världscuper och VM i sommar. Detta har varit ett led i att utveckla kanotsporten och få den mer jämställd. Distanserna för OS-programmet 2020 kommer också vara annorlunda mot föregående OS och förändringen till detta år är en stor indikering på vad ICF presenterar som förslag till IOK (Internationella Olympiska Kommittén) inför OS 2020 då det är IOK som har sista ordet för detta beslut.

Min åsikt om ändringar inför OS 2020 är att det absolut ska vara jämställt. Det är en självklarhet i mina ögon som borde varit ändrat sedan länge. Som förslag till OS-programmet har jag inga större invändningar med tanke på förutsättningarna som gäller. Det är synd att vissa sträckor måste tas bort och jag personligen hade kanske valt vissa distanser före andra men att vår sport ska vara jämställd kommer självklart först!

Då kanotsporten inte kan deltaga i alla sträckor på OS som vi tävlar på till exempel SM för att vi har riktlinjer att följa från IOK är såklart synd men vi är fortfarande med på OS-programmet vilket är det viktigaste. Dock är det inte IOK som bestämmer vilka sträckor som ska tävlas i på våra internationella mästerskap och tävlingar som anordnas av ICF. Vad jag vet har vi inte samma begränsningar på världscuper och VM som på OS vilket gör att vi kan ha fler sträckor att tävla på. Detta gör att sporten får fler deltagare och gör sporten större och mer intressant. Olika sträckor har olika kvalitéer och ställer olika krav på atleten. Det är likadant i kanot som i till exempel löpning eller simning. Det är svårt att kombinera att tävla i de kortare sträckorna och de längre på samma gång för att det krävs olika kvalitéer av idrottaren. Det gör att fler idrottare från varje land kan tävla och vi gör på så vis vår sport större. Att begränsa världscuper och VM till att nära inpå ha samma program som på OS tycker jag är synd. Både för publik och tävlande.
Det är vad ICF har bestämt till denna sommar. Programmet för VM och världscuperna ser du nedan:

Jag kan tänka mig att tidsprogram och logistik är argument mot att ha fler distanser på programmet. Att tävlingarna blir för långa eller att det krävs mer av tävlingsarrangören. Men jag tror att detta hade gått att lösa till fördel av att sporten blir större.

Jag hade velat se att det gick att tävla i K1, K2 och K4 på distanserna 200m, 500m och 1000m. På 5000m har jag ingen klar bild på hur det skulle vara att tävla i K2 och K4 men det lockar med tanken på besättning även på långlopp! Se bara på Aktersnurren!

Jag skriver bara om männens K-distanser i detta inlägg då det är det jag själv tävlar i och brinner mest för. Men som jag skrev tidigare tycker jag att oavsett program ska det vara jämställt. I detta fall skulle självklart även damer ha samma distanser som männen.

De ändringar som gjorts till i år är att K4 1000m och K2 200m har tagits bort. K4 500m har lagts till vilket jag tror är en kompromiss så att atleter som tävlade på de borttagna distanserna ”möts på mitten” och tävlar istället på 500m. Även stafett (K1 4x200m) har tagits bort.

Ännu vet vi inte exakt hur förslaget till IOK inför OS 2020 ser ut. Där kan jag tänka mig att K1 500m, K2 500m och K1 5000m inte finns med.

Det var lite snabba tankar jag har kring ändringar inför årets tävlingar. Jag har inte grävt på djupet om argument för/emot men tar gärna emot era tankar kring detta om du har några.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s