Återblick men ser framåt

En kort sammanfattning från året som var.
Jag blev uttagen till landslaget och deltog på världscuper, EM och VM. Lite blandade resultat på de olika tävlingarna men helt okej genom allt. Med lite skadebekymmer i landslaget under året så blev inte besättningen alla gånger det vi tänkt oss från början men med många duktiga kanotister i Sverige fick vi ihop bra kanoter ändå.

Bästa resultatet tycker jag blev 8:e plats på EM i K2 200m. Det var första gången jag tävlade på ett internationellt mästerskap på den sträckan. Vi hade inte tränat ihop något innan utan jag fick hoppa in i K2:an efter skadebesked från en annan landslagskanotist. Med tanke på att vi inte tränat ihop inför EM gjorde vi väldigt bra ifrån oss och tog oss till en EM-final.
Bästa prestationen tycker jag var senare på VM i K2 500m. Vi slutade tyvärr bara på 15:e plats men gjorde ett mycket bra lopp i finalen. Samtidigt känner jag att det fanns mycket mer att hämta men känslan av upplägget under loppet och hur vi drev på gav en riktigt bra känsla. Vi gjorde också den bästa tiden jag någonsin gjort på K2 500m och hade inte mer än nån sekund upp till VM-final.

Svenska Mästerskapen blev en liten besvikelse för min egen del där jag hade högre förväntningar på mig själv. Det gäller att få till det just den dagen det gäller och jag hade inte alla bitar på plats just när SM var. Detta gällde dock mest när jag tävlade själv. I besättning tillsammans med mina klubbkollegor gick det mycket bra. Många medaljer och flera guld!
Det som jag minns bättre än något annat från SM förra  året måste vara K2 5000m. Vi hade 2st K2:or från klubben där jag ingick i en av dem tillsammans med Andreas Edhag. Vi hade ”toppat” en K2:a med riktigt bra långloppskanotister i form av Emil Svensson och Emil Torstensson. Vi skulle hjälpas åt så mycket som möjligt för att knipa både guld och silver. Under loppet lyckades vi (båda K2:orna) gå loss från resten av klungan och inte mot spurten var det bara att ge allt för att se vem som skulle ta guldet. Jag kände mig förvånansvärt pigg och när det återstod 170 meter av loppet fick vi till en spurt som dem andra inte klarade att hänga på. Vi tog hem guldet lite överraskande och det blev mitt andra i följd på K2 5000m.

Under hösten blickade jag tillbaka på året som varit för att utvärdera och fundera hur nästkommande år skulle se ut. Jag bestämde mig för att vara hemma detta året och träna istället för att åka iväg med landslaget under vintern på flera läger. Senaste året har jag varit iväg på läger ca 18 veckor mellan november till april. Det är svårt att få ihop både socialt och ekonomiskt. Jag har stannat hemma och arbetat vid sidan av min träning och kommer göra fram till första tävlingen.

Än så länge går träningen riktigt bra där jag har fokuserat på att bli starkare i hela kroppen och jobba mycket på tekniken. Jag fokuserar också på att få ett starkt och explosivt drag som gynnar besättningspaddling. Det är i besättning som jag ser störts chans att tävla internationellt och jag tycker det är minst lika roligt som att tävla själv.

Med mycket snö och kyla ute sitter jag inne oftast på paddelmaskin eller är på gymmet. Paddelmaskinen är ett bra träningsredskap på vintern för att hålla igång paddelrörelsen och få en så lik upplevelse som går när man är på land istället för vattnet. Med en spegel framför sig har man gott om tid att hela tiden kolla till tekniken och arbeta på olika delar varje träningspass.

Här en är liten video från paddelmaskin där jag härmar lite stilar som jag uppmärksammat. Det kanske inte syns så tydligt om man inte själv paddlar =)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s