Återblick men ser framåt

En kort sammanfattning från året som var.
Jag blev uttagen till landslaget och deltog på världscuper, EM och VM. Lite blandade resultat på de olika tävlingarna men helt okej genom allt. Med lite skadebekymmer i landslaget under året så blev inte besättningen alla gånger det vi tänkt oss från början men med många duktiga kanotister i Sverige fick vi ihop bra kanoter ändå.

Bästa resultatet tycker jag blev 8:e plats på EM i K2 200m. Det var första gången jag tävlade på ett internationellt mästerskap på den sträckan. Vi hade inte tränat ihop något innan utan jag fick hoppa in i K2:an efter skadebesked från en annan landslagskanotist. Med tanke på att vi inte tränat ihop inför EM gjorde vi väldigt bra ifrån oss och tog oss till en EM-final.
Bästa prestationen tycker jag var senare på VM i K2 500m. Vi slutade tyvärr bara på 15:e plats men gjorde ett mycket bra lopp i finalen. Samtidigt känner jag att det fanns mycket mer att hämta men känslan av upplägget under loppet och hur vi drev på gav en riktigt bra känsla. Vi gjorde också den bästa tiden jag någonsin gjort på K2 500m och hade inte mer än nån sekund upp till VM-final.

Svenska Mästerskapen blev en liten besvikelse för min egen del där jag hade högre förväntningar på mig själv. Det gäller att få till det just den dagen det gäller och jag hade inte alla bitar på plats just när SM var. Detta gällde dock mest när jag tävlade själv. I besättning tillsammans med mina klubbkollegor gick det mycket bra. Många medaljer och flera guld!
Det som jag minns bättre än något annat från SM förra  året måste vara K2 5000m. Vi hade 2st K2:or från klubben där jag ingick i en av dem tillsammans med Andreas Edhag. Vi hade ”toppat” en K2:a med riktigt bra långloppskanotister i form av Emil Svensson och Emil Torstensson. Vi skulle hjälpas åt så mycket som möjligt för att knipa både guld och silver. Under loppet lyckades vi (båda K2:orna) gå loss från resten av klungan och inte mot spurten var det bara att ge allt för att se vem som skulle ta guldet. Jag kände mig förvånansvärt pigg och när det återstod 170 meter av loppet fick vi till en spurt som dem andra inte klarade att hänga på. Vi tog hem guldet lite överraskande och det blev mitt andra i följd på K2 5000m.

Under hösten blickade jag tillbaka på året som varit för att utvärdera och fundera hur nästkommande år skulle se ut. Jag bestämde mig för att vara hemma detta året och träna istället för att åka iväg med landslaget under vintern på flera läger. Senaste året har jag varit iväg på läger ca 18 veckor mellan november till april. Det är svårt att få ihop både socialt och ekonomiskt. Jag har stannat hemma och arbetat vid sidan av min träning och kommer göra fram till första tävlingen.

Än så länge går träningen riktigt bra där jag har fokuserat på att bli starkare i hela kroppen och jobba mycket på tekniken. Jag fokuserar också på att få ett starkt och explosivt drag som gynnar besättningspaddling. Det är i besättning som jag ser störts chans att tävla internationellt och jag tycker det är minst lika roligt som att tävla själv.

Med mycket snö och kyla ute sitter jag inne oftast på paddelmaskin eller är på gymmet. Paddelmaskinen är ett bra träningsredskap på vintern för att hålla igång paddelrörelsen och få en så lik upplevelse som går när man är på land istället för vattnet. Med en spegel framför sig har man gott om tid att hela tiden kolla till tekniken och arbeta på olika delar varje träningspass.

Här en är liten video från paddelmaskin där jag härmar lite stilar som jag uppmärksammat. Det kanske inte syns så tydligt om man inte själv paddlar =)

Annonser

VM i Tjeckien

Imorgon åker jag iväg på VM läger i Jönköping tillsammans med resten av landslaget. Det blir söndag till fredag där vi förbereder oss tillsammans inför den viktigaste tävlingen detta år. VM går i Racice, Tjeckien. Det är en fin anläggning med bra banor. Kan vara lite oskyddat för vinden men sist jag var där på världscup var det okej under hela tävlingen.

Under lägret kommer fokus ligga på besättning eftersom jag kommer tävla i K4 och K2 500m. Träningsprogrammet har vi fått av våra tränare och jag ser fram emot bra samträning på ett av Sveriges bästa tävlingsplatser. Rocksjön är det vi kommer träna på och där brukar vi ha flera svenska tävlingar varje år.

Förra veckan efter EM och SM blev jag lite utslagen och förkylningen kom dagen efter jag kom hem. Ont i halsen, hosta och snuva. Många gånger brukar jag träna lite lättare när jag får lite snuva vilket oftast gör att jag blir bättre. Det brukar rensa ut ”systemet” och snuvan släpper. Efter en tung period med väldigt mycket tävlande var det tänkt att jag skulle ta några lugna dagar och sen sätta igång med träningen men bihålorna var fyllda och snuva ville inte ge med sig så jag tog beslutet att verkligen vila upp mig och vänta på att jag blev helt bra. Det tog en hel vecka vilket kanske inte är optimalt men det gjorde mig nog ganska gott. Under träningen denna vecka har jag istället känt mig återställd och laddad på träningen. Det har gått riktigt bra där jag känner mig stark och fått många bra ”left & rights”. Jag har dock haft väldig träningsvärk av styrketräningen vilket inte är så konstigt då det var några veckor sedan jag styrketränade på grund av tävlingarna som varit. Under SM hade det varit bra med lite styrketräning om tiden hade funnits men som ni kan läsa i förra inlägget tävlade jag varje dag med många lopp varje dag. Hoppas träningsvärken släpper till på måndag.

Jag vill passa på att tacka mina sponsorer för det stöd som jag får. Det är helt avgörande för min satsning! Ett speciellt tack till FF Fastighetsservice som hjälpte till med boende under SM-veckan. SM resulterade ju i 3 guld och 3 silver =)

Landslagsuttagning VM!

Jag har blivit uttagen att representera Sverige på VM i Tjeckien!
Målet med året har varit att prestera riktigt bra på VM och första steget är nu avklarat. Uttagen till VM i K4 500m och K2 500m.

I K4 paddlar jag tillsammans med Joel Elenius, Erik Sandbacka och David Kopp. K2 paddlar jag tillsammans med David Kopp.
Joel och Erik har jag tränat tillsammans med i K4 inför EM i år. Erik blev tyvärr skadad i ryggen strax innan EM som jag skrivit tidigare så vi hann inte tävla ihop. Jag har paddlat K2 med David men det var ett tag sedan nu. David har inte varit med i landslaget senaste åren utan deltagit på svenska tävlingar och gjort riktigt bra resultat tidigare år. Detta år presenterade han sig ordentligt med en 2:a plats på K1 500m på SM och 6:a på K1 200m.
Tillsammans tror jag vi kan paddla riktigt fort och har höga förhoppningar inför VM. Både i K4 och K2.

Förutom att jag blivit uttagen till VM tävlade jag på SM förra veckan. Från i tisdags till lördag.
Det är en lång tävlingsvecka som brukar ta på krafterna. I år var det ännu tuffare då vi hade en dag mindre att hinna med alla lopp på än vad vi brukar ha på SM. Bråvikens kanotklubb som jag tävlar för har fyra duktiga seniorer vilket betyder att vi kan ställa upp på alla distanser och besättningar under SM. I år strök vi oss från stafetten men annars tävlade vi i allt:

K1 200m, 500m, 1000m, 5000m.
K2 200m, 500m, 1000m, 5000m.
K4 200m, 500m, 1000m, 5000m.

Och med försöksheat (K1), semifinaler och finaler blir det många lopp på en vecka.
Redan första dagen kände jag mig inte i toppform. Dagen innan hade jag kommit hem från EM i Bulgarien. Efter hårda tävlingar, resa och sen natt va inte kroppen med mig redan från starten på SM och jag paddlade ganska dåligt. Jag hade förhoppningar innan SM att jag skulle ta en individuell medalj på vissa sträckor men det lyckades jag inte med. Jag hade inte formen med mig och i tuff konkurrens det inga medaljer i K1.

Jag kom ändå hem med 3 guld och 3 silver från SM.
i K4 tog vi guld på 1000m och 5000m. Silver på 200m och 500m.
Ett silver tog jag tillsammans med Emil Svensson på K2 500m och ett guld
tillsammans med Andreas Edhag på K2 5000m.

Nu är siktet inställt på VM. Efter SM har jag haft lite snuva och hostar lite så jag får ta lite vila och bli helt frisk innan träningen mot VM tar vid. Innan VM (23-27/8) kommer landslaget samlas för att träna ihop. Återkommer om var och när.

(Video från träningsläger inför EM)

Snygg film från SM i Jönköping förra veckan. Filmen avslutas med bilder från K4 5000m där vi tar guld!

Behålla fokus

Nu sitter jag på planet hem från Bulgarien. Det tar på krafterna att tävla på hög nivå. Allt måste stämma och koncentrationen måste vara 100% riktad mot det man ska göra. Att paddla så fort jag klarar av.

Helgen blev inte riktigt som tänkt. Innan vi kom ner till Bulgarien fick vi reda på att Erik tyvärr inte kunde åka pga skada. Har var uttagen tillsammans med mig, Joel och Henrik för att paddla K4 500m.

Inför EM har vi tränat ihop oss i både Hofors och Nyköping. Vi har utvecklats bra och jag hade höga förhoppningar om framskjuten placering på EM för oss i K4an. Det krävs träning tillsammans i besättning och speciellt i K4 för att det ska gå riktigt bra. Det är många saker som ska sitta perfekt och det är svårt och komplicerat att paddla tillsammans. När man siktar på att vara i toppen på EM krävs det riktigt bra paddling. Konkurrensen är riktigt tuff och det är små marginaler i paddlingen som gör stor skillnad i placeringar.

Uttalad reserv till K4an var Fabian Paldanius redan innan vi hade våra EM-läger. Han ställde självklart upp och vi fick ett par bra lopp tillsammans på EM. Vi tog oss till semifinal och gjorde ett bra lopp tillsammans. Vi hade inte hunnit träna tillsammans med Fabian innan tävlingen och det är svårt att ta en riktigt bra placering på EM om man inte tränat ihop en besättning. Under semifinalen gjorde vi vad vi kunde med förutsättningarna vi hade och vi kände att vi fick ut det vi hade tillsammans. Det räckte tyvärr inte för att gå vidare från semifinalen.

Erik var tillsammans med Joel uttagen att paddla K2 200m. Jag fick chansen att paddla tillsammans med Joel på den sträckan nu när Erik var hemma.
Joel och jag tränade tillsammans ett träningspass i Sevilla på vårläger i början av året. Annars har vi inte paddlat K2 tillsammans. Det var lite samma senario som med K4an. Med inställningen att vi har allt att vinna o inget att förlora försökte vi göra vårt eget lopp och få till ett så snabbt lopp vi kunde.I försöksheatet fick vi lite sämre start men bättre avslut på loppet. I semifinalen fick vi istället en bra start men lite sämre avslut. Det är i dessa lägen man märker att samträningen saknas och för varje lopp vi körde lärde vi oss något nytt. Vi lyckades ändå ta oss till final med en tredjeplats i semifinalen.

Vi försökte slå ihop heat och semi där både starten och avslutet skulle vara bra. Vi gjorde vårt bästa lopp för helgen och slutade på 8:e plats. Mycket bra placering med tanke på att jag inte tränat för att paddla 200m och vi inte haft någon träning i K2 tillsammans.

EM blev inte riktigt som jag förväntade mig men det kommer alltid vara situationer som man inte styr över själv. Eriks beslut att stanna hemma vid skada har jag full respekt för och hoppas han blir bättre så fort som möjligt!

Det var riktigt roligt att paddla 200m på ett internationellt mästerskap.
Det blir inte mycket vila efter EM utan jag åker ner till Jönköping redan imorgon (måndag). Svenska mästerskapen ska avgöras under 6 dagar på Rocksjön. Jag börjar inte tävla förrän tisdag men hoppas hinna paddla lite på måndagseftermiddag för att känna på formen igen i K1an.

Jag kommer tävla på alla distanser vilket gör att det blir en väldigt intensiv vecka med mycket lopp. Det är jobbigt men väldigt roligt när jag tävlar för Bråvikens Kanotklubb där vi har flera seniorer som tävlar både på nationell toppnivå och som är med i landslag. Förra året tog vi i K4 3 guld och 1 silver. I år hoppas vi såklart på att vi paddlar hem alla 4 guld i K4!

Tufft läger

Nu är det bara några dagar kvar tills flyget går till Plovdiv, Bulgarien. EM står på schemat 14-16 juli och jag tävlar som tidigare sagt i K4 500m. Jag kom hem från lägret i Nyköping i tisdags efter 4 hårda dagar av träning. Det var såklart mycket träning i K4 men också i K1 och K2. Sammanfattningsvis kan lägret beskrivas som riktigt tufft.
Eftersom vi bara hade några dagar på oss så blir det ett intensivt läger där kroppen och huvudet får jobba hårt för att orka med.
Det har gått väldigt bra med träningen senaste tiden och följt planen jag har. De sista dagarna här hemma lättar jag upp träningen lite för att få bra med krafter till EM.

Jag har i ca 1 vecka druckit rödbetsjuice på morgonen för att få i mig allt jag behöver. Jag har testat olika tillskott förr med kreatin, vassleprotein, gainer m.m. men tycker inte jag fått någon verkan av något. Oftast blir jag sämre i magen av proteinpulver eller så känner jag inget alls. Så nu testar jag ett helt naturligt alternativ som inte ersätter just kreatin- eller proteintillskott men verkar på andra sätt. Jag tycker att jag känner en liten skillnad i att jag orkar lite mer på träningen. Det kan bero på att jag har tränat väldigt bra senaste tiden och jag blivit mer tränad och pga det orkar mer. Koncentratet jag dricker innehåller lite lingon också vilket gör att den är ganska god till skillnad mot andra rödbetsjuicer som knappt går att dricka.

Formen känns som den är på gång inför EM och jag har stora förhoppningar om att ta framskjutna placeringar.

Glöm inte att hålla koll på Instagram och Facebook där jag uppdaterar lite oftare än på hemsidan. Försöker få upp något dagligen!

IG: jonnyblixt
Facebook: @blixtjonny

Tack Evelina Menning för snygga bilder!

Mot EM och SM

I helgen var det Tolvenregattan i Hofors där uttagningar till EM i Bulgarien avgjordes. Sverige-eliten var samlad och det var en fin helg och bra tävling. Jag lyckades som bäst komma 4a på K1 200m och 5a på K1 500m. Jag hade hoppats på lite bättre resultat men kände mig inte i toppform under helgen. Jag fick till bra lopp och hade inte mycket mer att ge denna gång. Det känns ändå bra att loppen går som jag vill även om jag inte är riktigt så snabb som jag vill just nu. Krafterna att ta medalj fanns inte riktigt men jag fick ut allt jag hade under loppen. Träningen inför har bra men den är inriktad till senare tävlingar så formen var inte den bästa.

Det var även testlopp i K2 där jag och Erik Sandbacka vann K2 500m och fick till en bra lopp. Sista 100m var ganska tunga efter många lopp under helgen och en sviktande form men skönt att vinna loppet. På K2 1000m slutade jag och Fabian Paldanius 2a bara några tiondelar från vinsten. Det var också ett bra lopp där vi nästan gick om vinnarna på slutet.

Helgen resulterade i att jag blev uttagen att representera Sverige på EM i Bulgarien i mitten av juli. Jag ska tävla i K4 500m och ser fram emot det mycket. Erik Sandbacka har kommit in i K4an istället för Martin Nathell som satsar mot U23 VM istället. Annars är det samma personer i K4an som tävlade på världscuperna för några veckor sedan.
Efter tävlingen i helgen stannade landslaget kvar i Hofors för att passa på att träna ihop oss. Efter en intensiv tävling var vi alla ganska trötta men gjorde det bästa av tillfället och tränade på.

Första träningspasset hann vi halvvägs innan jag fick en sträckning i nackmuskel vilket gjorde att vi missade ett pass då jag var tvungen att vila. Sträckningen var inte värre än att jag kunde paddla senare på dagen så vi fick en bra pass i k4an.

I början av juli åker jag iväg på landslagsläger i Nyköping för några dagars träning tillsammans i K4an. Efter det är det träning här hemma inför EM i Plovdiv, Bulgarien.

Vi kommer hem från EM dagen innan SM börjar som är i Jönköping. Där är vi i nästan 1 vecka för att göra upp om medaljerna detta år. Det är ett fullspäckat schema och ser fram emot bra träning och ännu bättre tävlingar.

 

Världscup II & III

En summering av veckorna som gått är att jag inte riktigt är nöjd med resultaten som blev på världscuperna men vi fick till några bra lopp och framförallt har det varit lärorikt och besättningarna har gått framåt.

Bästa resultat från tävlingarna blev en 6:e (15:e totalt) plats i B-finalen på K2 500m. Det var en helt okej placering men vi känner att vi kan mer än så i K2:an. Sista loppet går bra men det finns delar under hela loppet vi kan jobba på för att paddla mycket snabbare. På ett sätt är det positivt att känna att vi kan utvecklas mycket mer men samtidigt vill vi köra bättre redan nu. Det är tuff konkurrens och små detaljer gör stora skillnader.

Det var liknande känsla i K4:an där vi slutade 8a i B-finalen i Szeged på 500m. I Belgrad gjorde vi en bra semifinal och låg länge på 5:e plats vilket hade gett oss en B-final. Men med 100m kvar gick farten ner för mycket och vi blev passerade av flera båtar och vi slutade tyvärr 8a. Jag tyckte det var bland det bästa lopp vi gjort i K4an. Vi kände oss slitna men fokuserade oss bra. Med många hårda lopp bakom oss var vi alla lite slitna och det visade sig sista biten. Just där och då var jag ganska besviken på att inte nå final men tar lärdom av tävlingarna och analyserar vad jag ska jobba vidare med och tar nya tag.

Nästa vecka är det tävling igen, denna gång i Hofors. Sista uttagningstävlingen innan EM som går i juli. Jag hoppas på att få bra träning tills dess och visa vad jag går för igen. Jag kämpar för en plats till EM och hoppas visa att jag är en självklar kandidat!

Efter nästan 2 veckor iväg har det varit skönt att komma hem igen och umgås med min älskade fru. Igår åkte vi båda till Nyköping för att jag deltog i en ny tävlingsserie, ÖSSÖ-serien. Det var ett mycket lyckat lopp som är ca 5km långt som är till för främjandet av paddling. Det ska vara roligt att paddla och liknande lopp är avslappnat och roligt. Inga krav på prestation och många kanotister som samlas och har roligt tillsammans. Nästa tävling kommer vara här i Norrköping och om jag är hemma kommer jag självklart ligga på startlinjen!

Skärmavbild 2017-06-07 kl. 18.30.53Skärmavbild 2017-06-07 kl. 18.31.02Skärmavbild 2017-06-07 kl. 18.31.03Skärmavbild 2017-06-07 kl. 18.31.04